maanantai 11. heinäkuuta 2011

Maakuntamatkailua lasin merkeissä.

Tänään tuli pistäydyttyä Iittalan Lasimuseossa, jossa oli Aaltomaljakko 75-vuotta näyttely.

Iittalan ylpeys, 75 vuotta täyttävä Aalto-maljakko on suomalaisen lasimuotoilun modernismin lippulaiva. Kansainvälisesti tunnustetuin arkkitehtimme Alvar Aalto (1898–1976) suunnitteli maljakko- ja maljasarjan nimimerkillä ’Eskimoerindes skinnbuxa’ Karhula-Iittalan lasisuunnittelukilpailuun vuonna 1936. Vapaamuotoinen, amebamainen pohjamuoto ja suorahkot seinämät ovat asettaneet haasteensa Iittalan lasinpuhaltajille jo yli 50 vuoden ajan.

Aalto-maljakko oli ensimmäisen kerran esillä Karhulan osastolla Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1937, ja mukana oli jo tuolloin kymmenkunta eri variaatiota metrin korkuisesta maljakosta matalaan vatiin. Maljakoissa ja vadeissa yhdistyy oivallisella tavalla sekä käyttöesineen että taide-esineen käyttötarkoitus ja olemus.

Viime viikon perjantaina tein pikavisiitin myös Nuutajärvelle "Kaj Franckin maisemissa - teemana lasi" näyttelyyn.

Kaj Franckin maisemissa – teemana lasi –näyttelyssä Nuutajärven Galleria Osuuskunta NuGOn lasitaiteilijat vahvistettuna Nuutajärven vahvoilla voimilla, Kerttu Nurmisella ja Oiva Toikalla, kertovat omalla materiaalillaan, lasilla, suhteestaan Kaj Franckiin ja Nuutajärveen. Suhde on kaikille myös henkilökohtainen, sillä Nuutajärvestä on tullut yhtä lukuun ottamatta myös jokaisen asuinpaikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti